南浔镇中心幼儿园新址扩建工程,浙江 / 浙江大学建筑设计研究院有限公司

来源:谷德设计网

如有侵权,请联系删除

导语Introducer

湖州南浔幼儿园位于南浔城市新区核心区块之中,西临南林路、南临中心街,东侧北侧为规划河道和城市绿化带,北侧为南浔博物馆项目,东北侧为市民广场,东侧为规划的生态儿童公园。设计师以威廉·黑兹利特的“去想、去感觉、去做自己感兴趣的任何事的自由,完全的自由”为设计理念,建设了一座大、中、小班各8班,可容纳约720名幼儿的幼儿园。

Huzhou Nanxun Kindergarten is located in the core area of Nanxun City New Area. It faces Nanlin Road in the West and Central Street in the south. To the east, it is planned river course and urban green belt in the north, Nanxun Museum project in the north, citizen square in the northeast, and ecological children park in the east. With William Hezlitt’s design concept of “freedom to think, feel and do whatever you are interested in, complete freedom”, the designer has built a kindergarten with 8 classes of large, medium and small classes, which can accommodate about 720 children.

▼场地及幼儿园概览,overview of the site and the kindergarten  摄影:章勇

 

景观与建筑的相互渗透——第一活动空间Interpenetration of Landscape and Architecture: The First Activity Space

建筑总体呈变异的环型,呼应基地的景观格局,建筑整体西南高,东北低,形成起伏的建筑形态,内庭院向东北侧打开,渗透河道和公园的景观。这样的布局和形态呼应城市设计的空间格局特点,向外塑造了相对硬朗的城市界面,向内营造舒适安全的自由环形活动空间。幼儿接送场地结合东侧生态公园统一设计,通过步行桥与基地内主入口广场相连,为幼儿园入口空间增加趣味性。

▼体块生成,body block generation

▼建筑总体呈变异的环型,呼应基地的景观格局,architecture generally presents a variable ring pattern, which corresponds to the landscape pattern of the base  摄影:金伟琦

Architecture generally presents a variable ring pattern, which corresponds to the landscape pattern of the base. The whole building is high in the southwest and low in the northeast, forming an undulating architectural form. The inner courtyard opens to the northeast and permeates the landscape of rivers and parks. Such layout and form echoes the characteristics of the spatial pattern of urban design, shaping a relatively tough urban interface outward, and creating a comfortable and safe free circular activity space inward. The children’s pick-up and delivery site is integrated with the unified design of the eastern ecological park and connected with the main entrance square in the base through the pedestrian bridge, which adds interest to the entrance space of kindergartens.

▼向外塑造相对硬朗的城市界面,向内营造舒适安全的自由环形活动空间,the building shapes a relatively tough urban interface outward, and creates a comfortable and safe free circular activity space inward  摄影:金伟琦

▼景观渗透建筑,infiltration relationship between landscape and building  摄影:章勇

▼建筑整体西南高,东北低,形成起伏的建筑形态,the whole building is high in the southwest and low in the northeast, forming an undulating architectural form  摄影:金伟琦

 

城市新区中的趣味庭院——第二活动空间Interesting Courtyard in New Urban Area:The Second Activity Space

内庭院作为整个建筑的核心,连接普通教室、各专业教室、办公楼、门厅、多功能教室和食堂。庭院内部设置不同的植被,景观,游戏场地,塑胶跑道等,形成多元化的互动空间,为幼儿园内的大型交流活动提供了场所。设计者希望儿童能够尽可能的交流玩耍,同时也希望老师在带领儿童体验生活的时候没有安全死角,场地内部的主要视野范围内避免了高大的乔木,同时结合地形做了许多缓坡,丰富的曲面地形给幼儿园小朋友带来不同的娱乐体验。如果说第一空间是建筑环境对于建筑的渗透,那么第二空间则是建筑设计自身营造的内聚空间,整个院落空间将专业教室,公共活动空间和室外庭院完美地结合为一体。

As the core of the whole building, the inner courtyard connects ordinary classrooms, professional classrooms, office buildings, lobbies, multi-functional classrooms and canteens. The courtyard has different vegetation, landscape, game venues, plastic runway and so on, which forms a diversified interactive space and provides a place for large-scale communication activities in kindergartens. Designers hope that children can communicate and play as much as possible, but also hope that teachers can lead children to experience life without safety corner, the main field of vision within the venue to avoid tall trees, while combining with the terrain made many gentle slopes, rich surface topography to kindergarten children bring different entertainment experience.If the first space is the infiltration of the architectural environment into the building, the second space is the cohesive space created by the architectural design itself. The whole courtyard space integrates the professional classroom, public activity space and outdoor courtyard perfectly.

▼庭院内部设置不同的植被、景观、游戏场地、塑胶跑道等,形成多元化的互动空间,the courtyard has different vegetation, landscape, game venues, plastic runway and so on, which forms a diversified interactive space  摄影:金伟琦

▼内庭院作为整个建筑的核心,连接内部空间,as the core of the whole building, the inner courtyard connects interior spaces  摄影:金伟琦

▼丰富的曲面地形给幼儿园小朋友带来不同的娱乐体验,rich curved topography of this kindergarten brings different entertainment experiences to the children   摄影:金伟琦

▼内庭院向外开放的东北角,the northeast corner of the inner courtyard opens to the outside  摄影:金伟琦

 

起伏的绿色屋顶——第三活动空间The undulating green roof:The Third Activity Space

起伏的屋顶活动平台有极佳的景观视野,在保证安全的前提下,结合屋顶花园打造空中的游乐活动场地,充分发挥地块沿河毗邻公园的景观优势。并设置不同的植被,景观,游戏场地,塑胶跑道,突出幼儿园建筑童心童趣的特点。

The undulating roof platform has an excellent landscape view. On the premise of ensuring safety, it combines roof garden to create an aerial playground, giving full play to the landscape advantage of the land adjacent to the park along the river. And set up different vegetation, landscape, game venues, plastic runway, highlighting the characteristics of kindergarten buildings childlike fun.

▼起伏的屋顶活动平台结合屋顶花园打造空中的游乐活动场地,the undulating roof platform combines roof garden to create an aerial playground  摄影:金伟琦

   

 

自由斑斓的立面设计Free and colorful facade design

建筑立面采用水平向自由开窗形式,保证最大限度地采光。通过不同的颜色釉面玻璃板的搭配,塑造幼儿园建筑的可爱活泼的形象气质。内院自由活动场地的立面采用水平向栏板,层层错动形成多层级的活动平台。在建筑单体色彩上,使用白色作为建筑立面的主要底色,以橙色和绿色的玻璃板作为点缀,而幼儿教学空间和配套建筑的立面色彩,使用分楼层附色的方法,加强各个楼层的可识别度,部分贴面木板,给幼儿亲切的使用感受。

The facade of the building adopts the form of horizontal free window opening to ensure maximum lighting. Through the matching of glazed glass panels of different colors, the lovely and lively image temperament of kindergarten buildings is shaped. Horizontal balustrade is used in the interior yard, which staggers layer by layer to form a multi-level platform.In building monomer color, white is used as the main background color of building facade, orange and green glass plate is used as ornament, while the elevation color of children’s teaching space and supporting buildings is used to separate floors and add color to enhance the recognizability of each floor, and some veneer boards are used to give children a kind feeling of use.

▼通过不同颜色釉面玻璃板的搭配,塑造幼儿园建筑可爱活泼的形象气质,through the matching of glazed glass panels of different colors, the lovely and lively image temperament of kindergarten buildings is shaped  摄影:金伟琦

▼建筑立面采用水平向自由开窗形式,保证最大限度地采光,the facade of the building adopts the form of horizontal free window opening to ensure maximum lighting  摄影:章勇

 

结语epilogue

幼儿园是幼儿在成长的过程中接触到的第一个公共空间。幼儿园建筑整体氛围对于幼儿的感知与认识都有很大影响,幼儿园的活动空间不应该仅仅局限于物理空间,更应该通过空间的营造与拓展去体现一种教育体质与教育观念,这对于建筑师也是一个挑战。如何通过寻找建筑与环境的关系,建筑庭院空间的营造以及对于幼儿园建筑 “第三空间”的探索,从而去拓展丰富的活动空间是本案在设计上探寻的核心议题。

Kindergarten is the first public space that children come into contact with in the process of growing up. The overall atmosphere of kindergarten architecture has a great impact on children’s perception and understanding. The activity space of kindergarten should not only be limited to physical space, but also reflect an educational constitution and concept through the construction and expansion of space, which is also a challenge for architects. How to explore the relationship between architecture and environment, the construction of courtyard space and the exploration of “the third space” in kindergarten architecture, so as to expand the abundant activity space is the core issue in the design of this case.

▼内庭院夜景, inner courtyard night view  摄影:金伟琦

▼模型,model

▼一层平面图,first floor plan

▼二层平面图,second floor plan

▼三层平面图,third floor plan

▼南立面图 & 北立面图,south elevation & north elevation

▼东立面图 & 西立面图,east elevation & west elevation

▼1-1剖面图 & 2-2剖面图,1-1 section & 2-2 section

项目名称:南浔镇中心幼儿园新址扩建工程项目位置:浙江省湖州市南浔区嘉风路建筑面积:10030m²完工日期:2017.09.29立面材料:白色和彩色高级外墙涂料,铝合金窗,釉面玻璃板设计单位:浙江大学建筑设计研究院有限公司(www.zuadr.com)设计总负责:王玉平工程负责人:莫洲瑾设计师:苏仁毅,宣万里结构:张杰,曾凯,吴杰电气:沈月青,冯百乐给排水:易家松,陈飞暖通:潘大红,丁德弱电:江兵,张武波摄影:金伟琦,章勇Project Name: Nanxun Town Center Kindergarten New Site Extension ProjectLocation of the project: Jiafeng Road, Nanxun District, Huzhou City, Zhejiang ProvinceBuilding area: 10030m2Date of completion: 2017.09.29Facade materials: white and color high-grade exterior wall paint, aluminium alloy windows, glazed glass panelsArchitectural design company: The Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University Co., Ltd(www.zuadr.com)General Responsibility for Design: Wang YupingProject Leader: Mo ZhoujinDesigner: Su Renyi, Xuan WanliStructure: Zhang Jie, Zeng Kai, Wu JieElectric:Shen Yueqing, Feng BaileWater supply and drainage: Yi Jiasong, Chen FeiHVAC: Pan Dahong, Ding DeWeak electricity: Jiang Bing, Zhang WuboPhotography:,Jin Weiqi ,Zhang Yong

关键词:

建筑相关信息